De ontslagvergoeding zoals wij die al jaren kennen verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt er een nieuwe regeling: de transitievergoeding. Hieronder in het kort de feiten op een rij.
Recht op transitievergoeding?
Vanaf 1 juli 2015 heeft iedere werknemer met een dienstverband van 2 jaar of langer (en boven de 18 is) recht op een transitievergoeding. Het is wel belangrijk dat er een dienstverband van meer dan 12 uur per week is, anders komt het recht op de transitievergoeding te vervallen. Ook vervalt het recht op een transitievergoeding als je als medewerker zelf ontslag neemt of als je op staande voet wordt ontslagen. Vraagt u als werkgever het ontslag aan bij het UWV, dan is een transitievergoeding ook geen verplichting.
Werk je via een uitzendbureau? Ook dan heb je uiteraard recht op een transitievergoeding mits je aan de gestelde eisen voldoet.
Hoogte transitievergoeding
De kantonrechtersformule is per 1 juli 2015 niet meer van toepassing. Vanaf dat moment wordt de transitievergoeding, of het transitiebudget, op een andere manier berekend. De berekening is vrij simpel. Voor de eerste tien dienstjaren ontvang je 1/3 maandsalaris per jaar. Voor de jaren hierna is dat 1/2 maandsalaris per dienstjaar. De transitievergoeding wordt berekend over hele periodes van 6 maanden dat er een arbeidscontract was. Het maximum dat je als werknemer mee kan krijgen is gesteld op €75.000 euro. Verdient iemand meer dan €75.000 euro per jaar, dan is de vergoeding maximaal een jaarsalaris. Ga je in goed overleg met de uit elkaar, dan valt er te onderhandelen over de vergoeding. De berekening is in dat geval slechts een leidraad.
Besteden van de transitievergoeding
De officiële bedoeling van de transitievergoeding is dat de werknemer het gebruikt om zichzelf om te scholen of dat het wordt besteedt aan een werk-naar-werk traject. De overheid wil dus graag dat je het geld gebruikt om snel weer aan een nieuwe baan te komen, vandaar ook de naam transitievergoeding. Het is echter niet verplicht om het geld daaraan te besteden. Het mag ook als aanvulling op het inkomen gebruikt worden.
Meer weten?
Hierboven staan enkele aandachtspunten beschreven. De werkelijkheid is natuurlijk complex en uw eigen situatie vraagt om een eigen aanpak. Aarzelt u niet om contact met mij op te nemen als u daarover van gedachten wilt wisselen.