×

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/gewoonmerel/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /home/gewoonmerel/public_html/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /home/gewoonmerel/public_html/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /home/gewoonmerel/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/gewoonmerel/public_html/includes/common.inc).

9 Verboden vragen die uitzendbureau's nooit mogen stellen bij een sollicitatie gesprek

Voor zowel werkgever als werknemer is een sollicitatie gesprek soms best lastig. Welke vragen mag je wel maar ook juist niet stellen? Hieronder een aantal vragen die je als recruiter niet mag stellen maar waar je als sollicitant dus ook geen antwoord op hoeft te geven. 

VRAAG 1: BEN JE GETROUWD?

Het kan een manier zijn om achter de seksuele voorkeur van een kandidaat te komen. Not done dus niet doen.

VRAAG 2: STEUNT JE GEZIN JE IN JE CARRIÈRE?

Met deze vraag pols je in wat voor relatie de kandidaat zich bevindt en/of de kandidaat de partner volgt wanneer deze wordt overgeplaatst naar een andere regio/provincie of naar een ander land. Niet chique…

VRAAG 3: HEB JE OF WIL JE KINDEREN?

Niet alleen kan de kandidaat zich ongemakkelijk gaan voelen bij deze vraag, hij is hartstikke verboden. De kandidaat kan het gevoel krijgen dat het wel of niet hebben van kinderen iets zegt over het aantal uur dat een kandidaat kan en wil werken. Of de kandidaat is bang dat een werkgever niet wil investeren in iemand die toch ooit met zwangerschapsverlof gaat.

VRAAG 4: HOE HEB JE DE KINDEROPVANG GEREGELD?

Dat is een privévraag. Wel mag je vragen naar de beschikbaarheid van een kandidaat, of deze in staat is om te reizen van en naar het werk en of hij of zij bereid is om overuren te maken.

VRAAG 5: BEN JE GELOVIG?

Een geloofsovertuiging moet buiten beschouwing worden gelaten.

VRAAG 6: DOE JE MEE AAN DE RAMADAN?

Een vraag die natuurlijk alles te maken heeft met iemands geloofsovertuiging. Een kandidaat zou kunnen denken dat hij hierdoor minder kans maakt op de baan.

VRAAG 7: WAAR WOON JE?

Dan wek je de indruk dat de kandidaat die het dichtste bij het werk woont, de meeste kans op de baan maakt. ‘Kun je iedere dag om half 9 op het werk zijn’, is wel een geoorloofde vraag. Of de vraag: ‘sta je open voor een verhuizing vanwege een baan’, mag ook gesteld worden.

VRAAG 8: HOEVEEL DAGEN ZIEKTEVERLOF HEB JE BIJ JE VORIGE WERKGEVER GEHAD?

Alarm! Foute vraag. Je mag nooit naar de gezondheid of het ziekteverzuim van de kandidaat bij de vorige werkgever vragen. Vragen over gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring). Deze medische keuring is maar voor enkele functies toegestaan.

VRAAG 9: BEN JIJ EEN SOCIALE DRINKER/ROKER?

Dat heeft niets te maken met het goed uitoefenen van een functie. Dat mag een kandidaat zelf weten. Geen alcohol en sigaretten vragen dus!

Een algemeen advies: iedere vraag die ruikt naar discriminatie is een Verboden Vraag. Houd het in je achterhoofd…Let wel: er zijn uitzonderingen waarbij wel voorkeuren uitgesproken mogen worden.

Succes met alle sollicitatie gesprekken allemaal!

 

Gewoon Merel © 2024 | Design by Qompassie